HIÁNYZÓ SORS

AUSCHWITZI FALAK

in English

farkas

                                                                                                                                       Auschwitz I., 7-es blokk 

2004-2014

Az auschwitz-birkenaui haláltábor – bár nincsenek benne sírok – a történelem egyik legnagyobb temetője. Nincsenek benne sírok, sírfeliratok, pedig csak 1944-ben több százezer magyar zsidót deportáltak ide legyilkolni. Közülük néhányan –  a merészebbek? az elkeseredetebbek? a szívósabbak? a reménykedők? –  lenyomatot hagytak létükről. Nem tudjuk, mennyi időt tölthettek el ezzel, de aprólékos munkával –  napsütésben? esőben? sárban? szélben? – kicsi szöggel? hajcsattal? körömmel? fémdarabbal? üvegszilánkkal? kővel? – üzenetként? fohászként? imaként? sztéléként? – bevésték nevüket a Láger Siratófalába, Auschwitz-Birkenau tégláiba, vakolatába. Írás a falban. Név, városnév, dátum, néha foglalkozás, néhol rabszám. Írás a falban, a nevek helyén pedig hiány a falban. Hiányzó folytonosság, hiányzó sors.

2004-ben találkoztam ezekkel a nevekkel először. Azóta keresem Őket, a barakkok külső és belső falain, a valamikori "szaunában", konyhabelsőkben, padlásokon, kéménypilléreken, latrinákban. Sokan vannak.

Hiányzó folytonosság, hiányzó sors. Csak a hiányuk rajzolható meg. Így állítok nekik emléket.

Rajk László

(Köszönet az oświęcim-i Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum munkatársainak, különösen Tereza Zrbzeskának, Mirosław Obstarczyknak, Anna Rennek és Teresa Szabónak.) 


action3 copy

KIÁLLÍTÁS:

2B Galéria, Budapest / Goethe Intézet, Budapest  2012. május 02.31.  megnyitotta Konrád György író. A kiállításhoz kapcsolódó beszélgetésen – Holokauszt, Emlékezet, Művészet – részt vett Bernhard Purin, a müncheni Zsidó Múzeum igazgatója, Bán Zsófia író és Rényi András művészettörténész, az ELTE Művészettörténeti Intézetének igazgatója.


FOTÓK:

A kiállított művek / frottázsok

Vernissage: 2B Galéria, Budapest – 2012. május 02.


VIDEÓK:

Hiányzó Sors - Auschwitz falak (A szombat.org videója)

Hiányzó Sors - kiállításmegnyitó


SAJTÓ:

Konrád György: Látogatás Birkenauba (Tanulmányi kirándulás) – részlet – auf Deutsch

Horváth Ágnes: Nem a halál öl – Balkon 2012/5 – En français

Nem hiányzik valami? De, a családom. - Győri J. László interjúja (Élet és Irodalom, 2012. jún. 29.)

Klein László: Jelben létezés – Szombat, 2012. május 3.

Missing Fate –Visegrad Summer School, Cracow, Poland


action2 copy© Laszlo Rajk 2019