MISSING a HUMAN

 Right for Being

"Szellemek a hétköznapok megszokott terein? A fotográfusnak sehogyan sem voltak kedvére ezek a jegyek, ezek a harmóniát megbontó műhibák: hogy mennyire nem, arról bosszús igyekezete tanúskodik. Több képéből megpróbálta kivakarni ezeket a párává váló, általa csak maszatnak érzett foltokat. A buzgalom azonban ellentétes eredményt hozott: a kivakarás helyén fehér, részletnélküli fehér alakok jelennek meg. Így került például az Operaház előtt ácsorgók közé, egy gyereket a karján tartó nevelőnő szomszédságába a talicskás ember szellemképe: a fehér alak pontosan őrzi a mozdulatot, munkaeszköze, a talicska reális. Fantom a naturálisan részletezett, szürke többiek társaságában.” (részlet Maár Gyula Klösz mester fantasztikus világa című írásából - Új Írás 1967/2)

 A HIÁNYZÓ EMBER - jog a léthez  

A rasszizmus öl. Erőszakosan és kegyetlenül. Embertársainkat tünteti el, kaparja ki életünkből. Mint a régi idők fényképésze, aki üvegnegatívjáról akarta eltüntetni a neki nem tetszőket. A negatívról az alakokat kikaparta, de a hiányzó ember eltüntethetetlenül megjelenik a negatívról készült minden egyes képen. Tegyünk a rasszizmus ellen, mert egyszercsak önnön hiányunkkal szembesülhetünk.

Rajk László digitális frottázsaival demonstrál az Emberi Jogok Világnapján a rasszizmus ellen. A képek a “Hiányzó…” sorozat új munkái, személyes tisztelgés az eltűntek, az eltüntetettek előtt.

KIÁLLÍTÁS:

Vernissage: GÖDÖR – 2014. december 10., 17.30 – megnyitja: Váradi András biokémikus  

missingahumanfrottage1
missingahumanfrottage2
missingahumanfrottage3


© Laszlo Rajk 2019